lykke-vindue-2
Vinduet

Frilona af Kamilla Hega Holst og Jasper Stürup

6. oktober – 18. november 2007

Forfatteren Kamilla Hega Holst og billedkunstneren Jasper Sebastian Stürup viser uddrag af tekst og tegninger fra et fælles bogprojekt, hvor store dele af handlingen foregår i et underjordisk univers. Stürup leverer tegninger med en enkel og sirlig streg til Hega Holsts imaginære rejseskildring, der bl.a. gør til stedet Frilona og til et dystopisk samfund under jorden, hvor lænkede børn vogtes af hidsige høns og regeres af skaldede kvinder. Fredag d. 5. oktober 2007 flytter to nye kunstnere ind i vinduet på Kontoret for undergrundsanliggender. Denne gang er det forfatteren Kamilla Hega Holst og billedkunstneren Jasper Sebastian Stürup, som viser uddrag af tekst og tegninger fra et fælles bogprojekt, hvor store dele af handlingen foregår i et underjordisk univers.

Størup leverer tegninger med en enkel og sirlig streg til Hega Holsts imaginære rejseskildring, der bl.a. går til stedet Frilona og til et dystopisk samfund under jorden, hvor lænkede børn vogtes af hidsige høns og regeres af skaldede kvinder. Størup og Hega Holsts samarbejde indskriver sig i en lang litterær tradition af illustrerede undergrundsskildringer, som litteraturen og billedkunsten vedvarende genopfinder.

Fra oprindeligt at have været fortællinger af en udpræget mytisk eller religiøs karakter, ændrede den episke tradition for beretninger om underverdenen sig i 1700-tallet til at indgå i en mere verdslig sammenhæng. Ludvig Holbergs mærkværdige rejseroman Niels Klims underjordiske rejse fra 1741 er et af de tidligste eksempler på denne nye litterære genre i Europa, hvor eventyrlystne fantaster sendes på opdagelses- og dannelsesrejser til underjordiske riger. Jules Vernes litterære bestseller Rejsen til jordens indre fra 1864 med illustrationer af Riou er et af genrens senere og mere velkendte eksempler.

Hega Holst og Stürup tager således i fællesskab genren op efter Holberg, Verne og en lang række forfattere og billedkunstnere, som gennem ord og billede har videregivet forestillinger om en verden under jordens overflade. Hermed gentager de en rejse- og fortælleform, som hører blandt historiens mest vedholdende kulturelle og æstetiske traditioner.

Kamilla Hega Holsts historie om Frilona udkommer om kort tid på forlaget Høst & Søn under titlen Metilies underjordiske rejse. Bogen udgives uden Stürups illustrationer, men forbipasserende vil de næste seks uger kunne se de originale tegninger til bogen samt uddrag fra teksten i udstillingsvinduet foran Kontoret for undergrundsanliggender, Langebrogade 21, st., tv. på Christianshavn.