subterramania
Subsalon

Subsalon med historiker Ulla Tofte og digter Gitte Broeng

Torsdag d. 10. marts 2011

Denne aften udforskede vi Københavns undergrund i selskab med en historiker og en digter. I 1.100 km kloakrør med lige så mange kilometer stikledninger pulserer byen under os, og utallige udgravninger åbner alle steder byens skorpe til kig ned i Københavns erindringslag.

“Historie er meget mere end fortid” udtaler historiker Ulla Tofte, som har udforsket Københavns kloakker og denne aften formidlede sin store viden om Københavns fysiske, vitale og flydende undergrund. “Hver gang vi trækker i toilettet, bør vi sende en kærlig hilsen til Charles Ambt – Københavns visionære stadsingeniør, der i slutningen af 1800-tallet tænkte stort og lavede et kloaksystem i verdensklasse til byen. Med små justeringer virker det stadig. Hvad er det så, der gemmer sig under jorden – og hvor løber det hen nu?”

Gitte Broeng læste egne digte fra sit ongoing-digtmanuskript, hvis udgangspunkt er udgravninger – både i konkret og overført betydning. Alt det, der ligger under os eller bagved den virkelighed, vi umiddelbart kan se. Steder, hvor før og nu kolliderer og sameksisterer på en særlig måde. Gitte Broengs digte er publiceret i Den Blå Port og den poetiske encyklopædi AF STED, red. Morten Søndergaard. De blander fortid og nutid, subjektiv erfaring med objektive facts og historiske kilder.