corner
Nedstigning

KBH H (Hus nr. 2) – en udstilling af E.B. Itso & Adam

Søndag d. 22. marts 2015

Ved tre enkeltstående særarrangementer i et af Københavns Hovedbanegårds mest særprægede rum, viser Copenhagen Architecture Festival i samarbejde med Kontoret for Undergrundsanliggender KBH H (Hus nr. 2) – en mindre udstilling af Itso & Adam, der både filmisk og fysisk går i dialog med Hovedbanens arkitektur og sociale virkelighed.

Den dansk/svenske kunstnerduo E.B. Itso & Adams forhold til Københavns Hovedbanegård går mange år tilbage og har taget form som midlertidige performative interventioner. Til stor overraskelse fandt DSB i februar 2007 en skjult bolig ved spor 12, som E.B. Itso & Adam havde skabt i al hemmelighed. Efter opdagelsen erklærede DSB, at det var en umulighed igen at kunne installere et lignende rum på Hovedbanegården og rev det derefter ned. E.B.

Itso & Adam tog denne erklæring op som en udfordring. I løbet af et års tid arbejdede de på en ny intervention. Hovedbanegården var i denne periode under renovering, og i pauserne mellem nat- og dagsholdskiftet arbejdede E.B. Itso & Adam uforstyrret to timer per nat. Året efter nedrivningen i 2008 blev nyheden om et Hus nr. 2 offentliggjort. Kontoret for Undergrundsanliggender kunne senere på året vise en udstilling med en serie fotografier af de gamle blå togvogne med påskrifter, som pegede på, at E.B. Itso & Adam var klar med et selvbygget hjem nr. 2 på Hovedbanegården.

”I fire år havde vi en hemmelighed under Hovedbanegården – et lille hus ved spor 12”… Det var et enkelt hjem. Hver sin køjeseng, to stole, et bord, et køleskab, et kogeblus og en ovn. Gennem vinduet så vi ud på gadens liv… Huset blev revet ned for et år siden. I løbet af det år der er gået, har vi bygget et nyt hjem på en ny plads…11 m3, En køjeseng, to stole, et bord, en kogeplade, en radiator og en vask med rindende vand i en begrænset mængde… Et skjult rum for tilflugt uden husleje og med andre typer spilleregler – et fristed ved sporet.”

E.B. Itso & Adams værk KBH H (Hus 2) er en rumlig og social intervention, et uformelt skjul eller asyl, som genlæser, genbruger og omgør de betingelser der udgør storbyens underjordiske liv. En imaginær læsning af byen gennem skjulte modificeringer af eksisterende rumlige strukturer, som åbner for en alternativ og mere ukontrolleret, socialt orienteret virkelighed i en ”retten til byen”-bevægelse.

Med præsentationen i De Kongelige Ventesale på Hovedbanegården sammenstilles en overdådig skjult og kontrolleret livsstil over jorden på spektakulær vis med myterne om hemmelige underjordiske og alternative opholdsrum. Artillerisalen, hvori videoinstallationen vises, var tidligere ventesal for den Kongelige Livgarde, som dannede espalier, når de Kongelige forlod De Kongelige Ventesale for at stige ned til Det Kongelige Tog på spor 1.

IMG_0769

IMG_0747

IMG_0836