carlsberg-1
Nedstigning

Under bjerget v. Jacob Kirkegaard

Fredag den 11. februar 2011

Fredag d. 11. februar 2011 indtog lydkunstner Jacob Kirkegaard de gamle kældre under Carlsberg med optagelser fra dengang, der endnu flød øl i rørene. Under Carlsberg gemmer sig et labyrintisk virvar af kældre og tunneler. Engang var tunnelernes mange rør og kabler det livsnødvendige venesystem, som sørgede for at holde hele bryggeriets organisme kørende. I dag er hele kadaveret sat ude af drift.

I 2008, inden Carlsberg Bryggeriets produktion i Valby lukkede ned, inviterede Kontoret for undergrundsanliggender den danske lydkunstner Jacob Kirkegaard på rejse under Carlsberg.

Formålet var at indfange og indkapsle denne historiske produktions nu afsluttede æra gennem en række lydoptagelser fra bryggeriets kældre. Ved hjælp af høj-sensitive kontaktmikrofoner optog han de kilometervis af underjordiske rør og tunneler med hver deres resonerende klang.

Fredag d. 11. februar 2011 kunne lyden af det gamle Carlsberg igen opleves i bryggeriets kældre, da Jacob Kirkegaard ved en liveperformance omdannede optagelserne til et stedsspecifik lydværk over tre timer.

Lydene samledes i fire hvælvede og resonerende kælderrum, således at tonerne, der engang cirkulerede i de mange rør under Carlsberg, for en stund igen klingede gennem de lange gange som en symfoni fra en svunden tid.